Jak ugotować ryż do sushi?

Chociaż najlepsze sushi zamówisz w naszej suszarni w Łodzi, wiemy jednak doskonale, że przygotowanie własnego sushi bywa pewnym wyzwaniem, a także sposobem na wspólne spędzenie czasu ze znajomymi. Jeśli zatem podjąłeś się tego wyzwania, sprawdziłeś, co będzie Ci potrzebne, dowiedz się również, jak ugotować ryż do sushi.

Jaki ryż do sushi będzie odpowiedni?

Ważnym pierwszym krokiem, by ugotować ryż do sushi zgodnie ze sztuką, jest wybór odpowiedniego ryżu. W sklepach coraz częściej dostępne są ryże, które opisane są właśnie jako „ryż do sushi”. Najbezpieczniej będzie wybrać właśnie taki rodzaj. To ryż okrągły - a nie długi - który charakteryzuje się dużą zawartością skrobi. Dzięki niej będzie Ci łatwiej lepić rolki.

Jak przygotować ryż do sushi?

Aby przygotować 10 rolek sushi, potrzebować będziesz 350 g suchego ryżu. Następnie przygotuj odpowiednią ilość wody - stosunek ryżu do wody powinien wynosić 1:1,3, co oznacza, że na 350 g suchego ryżu potrzebować będziesz 455 ml wody. Zanim jednak zalejesz nią ryż, musisz go dokładnie przepłukać. Nalewaj wody do garnka z ryżem, mieszaj delikatnie dłonią i odcedzaj do momentu, aż woda będzie klarowna.

Następnie zalej ryż odmierzoną proporcją wody, przykryj garnek pokrywką i na średnim ogniu doprowadź ją do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 10 minut. Po 10 minutach wyłącz ogień i odstaw garnek na bok. Przez cały ten czas nie odchylaj pokrywki.

Przygotowanie ryżu na sushi - jak go przyprawić?

Gdy ryż będzie powoli stygł, rozpocznij przygotowywanie zalewy. Na proponowaną ilość ryżu będziesz potrzebować 4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru oraz 1 łyżeczkę soli. Wszystkie składniki umieść w małym rondelku i podgrzej, mieszając, by rozpuściły się cukier i sól - zaprawa nie może się zagotować.

Gdy ryż nieco przestygnie (będzie ciepły, ale nie gorący), przełóż go z garnka do - najlepiej drewnianej - miski lub innego naczynia o szerokim dnie. Polej go równomiernie zaprawą i bardzo delikatnie mieszaj, aby nie połamać ziaren ryżu. Gdy dobrze wymieszasz składniki, pozostaw ryż do całkowitego wystygnięcia - nie wkładaj go do lodówki. Rolki zacznij lepić, gdy ryż będzie całkowicie zimny.

Przygotowanie pysznego sushi to proces wymagający cierpliwości, wysokiej jakości składników, czasu i wiedzy. Wiedząc, jak ugotować ryż do sushi, jesteś o krok bliżej do wykonania pysznych rolek. A gdy tylko zatęsknisz, by całą pracę wykonał za Ciebie ktoś inny, zapraszamy do najlepszej restauracji sushi w Polsce.